When They See Us – kanske den viktigaste serie som visas i år

På kvällen den 19 april 1989 drog ett gäng tonårskillar från sitt kvarter i Harlem till Central Park. De var stökiga och härjade runt lite med varandra, som tonåringar gör när de är uppskruvade, men mer var det inte. Inte förrän polisen fick larm om att en grov våldtäkt ägt rum i parken och snabbt ville få fram misstänkta. Fem slumpvis utvalda pojkar på mellan 14 och 16 arresterades, förhördes i timmar utan vare sig föräldrar eller advokat närvarande, och skrämdes till att säga exakt det som poliserna ville att de skulle säga.

Fem pojkar dömdes för ett brott de inte begått. Den äldste av dem,16-årige Korey Wise, dömdes som vuxen och hamnade på ett högsäkerhetsfängelse där han fick utstå både fysisk och psykisk misshandel.

Om detta fall, och om de unga pojkar som kom att kallas Central Park Five, handlar Netflix nya miniserie When They See Us. Det är en ruskig och ruskigt bra skildring av ett rättssystem där korrupta poliser och en karriärslysten åklagare för egen vinnings skull, och utan att blinka, förstör livet inte bara för fem pojkar utan för alla de familjer, vänner och släktingar som är berörda.

Det är också en skildring av hur rättvisan till sist segrar och de oskyldigt dömda får upprättelse. Inte genom det rättssystem som borde ha fungerat, utan för att en dömd mördare och våldtäktsman säger sanningen eftersom han inte vill att oskyldiga ska straffas för hans brott.

When They See Us är tänkvärd, gripande, upprörande och absolut oumbärlig. Se den!

Bitte Assarmo