Ingen kanonisering av GK Chesterton

Det kommer inte att bli någon ytterligare utredning kring frågan om kanonisering av den omtyckte katolske författaren Gilbert Keith (GK) Chesterton. Det sa Peter Doyle, biskop i Northampton, det stift vilket Chesterton tillhörde.

Frågan om helgonförklaring drivs bland annat av Chestertonsällskapet men trots Chestertons inspirerande författarskap och viktiga roll för återuppbyggnaden av den katolska tron i England under det tidiga 1900-talet finns det flera hinder i vägen för att starta en utredning om kanonisering, säger biskop Doyle.

De tre huvudsakliga hindren är, enligt biskopen, att Chesterton inte vördats lokalt, att man inte kan skönja något specifikt mönster av personlig andlighet i hans författarskap samt att det riktats anklagelser mot stråk av antisemitism i hans skrivande.

Biskop Doyle säger att beslutet varit svårt:
-Jag är högst medveten om att det finns en stor hängivenhet till GK Chesterton i många delar av världen, och om att han haft ett stort inflytande på många människor, och det gör det svårt att nu lägga fram den här slutsatsen.

GK Chesterton föddes 1874 och blev en fruktsam författare och pålitlig katolsk apologet efter sin konversion. Han är känd för att ha skrivit apologetiska klassiker som Orthodoxy (Ortodoxi) och The Everlasting Man, men också för sin serie om den katolska prästen och detektiven Fader Brown. Chesterton gick bort 1936.

Källa: Catholic News Agency