Köttfri fredag: Vegetarisk Mulligatawny med lättbakat chapatibröd

Mulligatawny är en aromatisk, currydoftande soppa med engelsk-indiskt ursprung. Ordet lär vara tamilskt, och betyder ungefär ”pepparvatten”, och soppan ska mycket riktigt vara lite stark och pepprig. Men för övrigt finns inga egentliga regler för hur en Mulligatawny ska lagas – det finns hur många recept som helst, med och utan kött.

Själv brukar jag koka en helt vegetarisk Mulligatawny på gröna linser. Den är lättlagad, underbart god och dessutom oerhört billig – och den brukar falla alla i smaken. Här är ett recept för fyra (fast jag kokar gärna dubbel sats och fryser in):

2½ dl gröna linser
2 gula lökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
1-2 lagerblad
1-2 msk curry (beroende på hur stark du vill ha soppan)
1 l grönsaksbuljong
1-2 msk olja

Kryddgrönt till garnering

Gör så här: Koka linserna mjuka i vatten, tillsammans med hälften av löken. Häll av kokvattnet och låt linserna rinna av. Plocka bort lagerbladet.

Fräs resten av löken och vitlöken i oljan tillsammans med curryn. Häll i de kokta linserna, och grönsaksbuljongen. Låt soppan puttra en liten stund, smaka av med salt och garnera med kryddgrönt, t ex finklippt persilja eller koriander, Servera med ett gott indiskt bröd, till exempel chapati.

Chapati finns att köpa lite varstans men är mycket enkelt att baka själv. Gör bara så här:

Blanda 2 dl rågsikt och 2 dl vetemjöl med 1½ dl vatten (eller ännu hellre kolsyrat mineralvatten) och ½ tsk salt till en deg. Kavla ut till mycket tunna runda plattor på ca 10 cm i omkrets och grädda dessa i en torr, het stekpanna. Det går riktigt snabbt – någon minut på varje sida räcker – och det blir jättegott till den kryddstarka soppan!

Tips: Servera soppan med en klick matyoghurt i varje soppskål!

Bitte Assarmo

Fredag är botgöringsdag i Katolska kyrkan. Idag avgörs botgöringen lokalt i varje enskilt stift och kan därför se olika ut i olika delar av världen. För dem som ändå väljer köttfritt bjuder Katolskt perspektiv varje fredag på köttfria recept. Läs mer om Katolska kyrkans faste- och abstinensdagar >>