SSU:s ”vegetariska norm” kan vara förödande för många äldres välbefinnande

Under det socialdemokratiska ungdomsförbundets kongress i Karlstad framfördes ett förslag om att vegetarisk mat ska bli norm inom bland annat äldreomsorgen. Det är närmast häpnadsväckande respektlöst, inte för att det är fel på att vara vegetarian, utan för att det är helt uppåt väggarna att alls ha en norm för hur de äldres mat ska se ut. När man blir gammal förändras smak- och luktsinne till det sämre och aptiten försämras och forskning har tydligt visat att äldre som blir serverade mat som de känner igen från sitt aktiva liv äter bättre och mår bättre.

När min mor blev gammal och sjuk och inte längre kunde laga sin egen goda mat så beställde vi under en tid hem matlådor från ett äldreboende. De var lika smaklösa som de var dyra, och mamma magrade snabbt av. Vem vill äta en blaskig fiskbit med en svampig potatis och överkokta grönsaker? Inte en människa som under sitt verksamma liv lagat allt från bruna bönor från grunden till de mest delikata köttsoppor, det kan jag försäkra.

Eftersom jag hade förmånen att ha tid att själv kunna laga min mors matlådor sa vi snabbt upp de svindyra och oätliga matlådorna från kommunen. På det sättet kunde mamma själv bestämma vad hon ville ha, och genomgående ville hon ha sådan mat hon lagat och ätit medan hon var i sin krafts dagar. Jag fyllde hennes frys med dillkött, kalops och fiskgratänger och så en och annan risgrynspudding, och även om hennes aptit inte var densamma som förr så åt hon och tyckte att maten var god.

Det är inte alla som har den möjligheten att hjälpa sina gamla. Många gamla är dessutom ensamma. Därför är det oerhört viktigt att deras behov tillgodoses av det samhälle de själva hjälpt till att bygga upp – särskilt eftersom de dessutom betalar rejäla summor för sitt boende och den mat som där serveras. Med SSU:s förslag blir det precis tvärtom. I praktiken tvingar de människor att använda sina egna pengar till att handla sådant om SSU-ungdomarna tycker att de ska köpa. Ett rent förtryck, med andra ord.

Varför lägger de då fram ett sådant förslag? Själva menar de att det handlar det om att rädda klimatet. Men gamla människor kan knappast anklagas för att vräka i sig ohämmat. Att hindra de äldre i Sverige från att äta kött skulle alltså inte påverka klimatet det minsta lilla. Däremot skulle det sannolikt minska de gamlas livskvalitet, och kraftigt öka den redan oroväckande undernäring som är vanlig just på äldreboenden.

SSU är alltså skrämmande dåligt insatta i den här frågan, och saknar totalt respekt för de äldre som byggde landet. Ungdomar har nämligen en tendens att göra det eftersom de ser sig själva som universums mitt. Insikt, empati och respekt utvecklas med åren, parallellt med livserfarenheten. Men idag, när folk kallar sig ”unga vuxna” ända upp i 40-årsåldern, sker den mognaden allt senare om den alls sker. Och eftersom de har ett moderparti som för länge sedan brutit samhällskontraktet och låtsas som om de äldre inte existerar, så kan man kanske inte förvänta sig annat än sådant här trams.

De inom SSU som vill förvägra gamla människor den mat de vill ha är ingenting annat än bortklemade och arroganta fjortisar som trots bristande kunskaper och avsaknad av livserfarenhet försöker förtrycka en generation mångfalt mycket klokare och mer ansvarskännande än sin egen. Och om det finns någon vuxen människa kvar i deras moderparti borde denne ta dem kollektivt i örat och skicka dem tillbaka till skolbänken för att läsa på om den svenska historien i allmänhet och arbetarrörelsens historia i synnerhet.

Bitte Assarmo