Radikala hinduer attackerade katoliker på pilgrimsfärd

Sex medlemmar i en radial hinduisk grupp arresterades i Indien nyligen, efter att dussintals katoliker attackerades under en pilgrimsfärd. Katolikerna attackerades både verbalt och fysiskt, då de företog sig den ca 45 mil långa färden mellan Karnataka till Velankanni, en kuststad i sydöstra Indien.

Angriparna blockerade vägen och förstörde pilgrimernas Mariastaty. Ingen skadades allvarligt i attacken.

En talesperson för polisen säger att sex män har arresterats i samband med attacken. De åtalas nu för upplopp, mordförsök och för att störa den religiösa freden. En lokal katolik sa att angriparna själva hävdade att de tillhör den radikala hinduiska Munnanigruppen.

Pilgrimsfärden har omkring ett sekel på nacken och enligt f L. Sahayaraj, sekreterare i biskopskonferensen för biskoparna i Tamil och Nadu, säger att man aldrig tidigare varit med om något liknande. Han varnade för att sådana attacker kommer att resultera i både hat och polarisering.

Sedan det pro-hinduiska partiet Bharatiya Janata tog makten 2014 har förföljelsen av Indiens kristna ökat, enligt kyrkoledarna. F Cyril Joseph, kommunikatörsansvarig för ärkestiftet i Bangalore, kallar attackerna ett hot mot det konstitutionella skyddet för yttrandefrihet och fri rörlighet i landet.
– Trots att det var en liten grupp som attackerades, är budskapet riktat mot alla kristna. Det var ett öppet hot mot vår rätt att uttrycka och praktisera vår tro, sa f Joseph.