The Keepers: Omskakande true crime-drama om monster i prästskrud

Under lång tid drog jag mig för att se Netflixserien The Keepers. Jag ville helt enkelt inte se en serie som så uppenbart handlade om att svartmåla Katolska kyrkan, och utmåla präster som pedofiler och sexuella rovdjur. Ja, det var den uppfattningen jag hade om serien, som inte bara handlar om mordet på den unga nunnan Cathy Cesnik i Baltimore 1969. utan också om en rad övergrepp som en katolsk präst på Archbishop Keough High School ska ha begått mot ett stort antal tonårsflickor.

Så fel jag hade – och varför? För att jag, i min katolska identitet, någonstans alltid haft svårt att på fullt allvar erkänna vilka monster som gömmer sig i Kyrkans åtminstone tidigare så skyddande och toleranta famn. Vi katoliker är (generellt) så lojala mot vår kyrka att vi fortfarande, trots alla avslöjanden, värjer oss mot att se på kyrkans rovdjur med öppna ögon. Vi fördömer dem, men vi tenderar också att anklaga omvärlden för att smutskasta Kyrkan. Men de senaste åren har fjällen fallit från mina ögon. Och när det kommer påbud om att vi ska be för kyrkans pedofiler ber jag först för deras offer. När jag därefter ber för pedofilerna, ber jag inte bara för att de ska ångra sig och göra bot utan också för att de ska straffas för sina illgärningar. Jag är inte längre rädd för att konfronteras med Kyrkans monster eftersom de inte representerar Kyrkan.

Ett sådant monster var Joseph Maskell. I en stad som Baltimore, där den katolska tron genomsyrar hela vardagen, eller åtminstone gjorde det till långt fram på 1990-talet, var prästen en självklar auktoritet. Maskell tjänstgjorde som både präst och skolpsykolog och hade inflytande i hela samhället. I kraft av sin maktställning lyckades han manipulera sina unga, oskuldsfulla offer att tro att det var de som var syndare och fresterskor när han utnyttjade dem sexuellt, våldtog dem och lät andra män förgripa sig på dem. Och så pågick det år efter år utan att någon protesterade.

Eller hur var det egentligen? Kan den omtyckta och omtänksamma lärarinnan sr Cathy Cesnik känt till vad som pågick och protesterat mot det? Och var det därför hon försvann i november 1969, för att hittas mördad en tid senare i januari 1970?

Det är vad flera av de tidigare eleverna på Archbiskop Keough High School tror, och det är just detta serieskaparna undersöker parallellt med granskningen av hur Baltimores katolska ärkestift hanterat mängden av vittnesmål mot Joseph Maskell. I sju entimmeslånga avsnitt tar vi del av omskakande vittnesmål, förstörda liv och en ondska svart som natten. För det här är en riktigt otäck dokumentär som inte går att värja sig emot.

Bitte Assarmo