Kyrkkaffe: Ginger snaps – amerikanska ingefärskakor

Gingersnaps är riktiga klassiker i det amerikanska  köket – små söta och knapriga kakor som smaksatts med ingefära och som ibland rullas i socker före gräddning – och som påminner lite om våra pepparkakor. Lättbakade är de också, vilket gör dem till ett suveränt bidrag till kyrkkaffet! Det här receptet brukar ge minst 4 plåtar med kakor, men kan halveras om så önskas.

150 g smör
3 dl strösocker
2 ägg
1 1/5 dl ljus sirap
6 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
2-4 msk färskriven ingefära

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker mjukt i en bunke. Vispa i äggen och rör ner sirapen.

Blanda i en annan bunke mjöl, salt, bakpulver och ingefära.

Blanda alltsammans till en smidig kakdeg, och rulla till små bollar (ungefär 1½ cm i omkrets). Rulla bollarna i strösocker och lägg dem på bakpappersklädd plåt.  Lämna tre, fyra centimeter mellan varje kaka eftersom de flyter ut under gräddningen. Grädda i 8-10 minuter och låt dem sedan svalna en stund på plåten innan du placerar dem på galler.