24 september – Alla Sveriges skyddshelgon

Det är inte alla helgon som har en egen dag. Vissa har aldrig fått något datum – andra har haft men har det inte längre, Den 24 september firar vi därför alla Sveriges skyddshelgon.

I Sverige har vi många helgon från Kyrkans tidiga historia i vårt land. Martyrbiskopen Unni av Västergötland, biskopen Adalvard, som lade grunden till Skara domkyrka och prästen Nils av Edsleskog i Dalsland.

Nils av Edsleskog dödades när han var på väg med den heliga kommunionen till en församlingsbo. Till hans ära byggdes en kyrka mitt i den dalsländska skogen. Kyrkan hade Skara domkyrka som modell, men finns inte längre kvar.

Vi minns också Sten av Skara, en dominikan som på 1400-talet ska ha väckt en död soldat till liv så att denne kunde ta emot absolutionen och dö i frid, och de engelska cluniacensmunkarna Unaman, Sunaman och Vinaman, som rånmördades av sina tolkar. Deras avhuggna huvuden återfanns senare av den helige Sigfrid, som lät bygga Växjö domkyrka till deras ära. Än idag kan man se deras huvuden på Växjö stadsvapen.

Biskopen Stenfi, som var Norrlands apostel på 1000-talet, kom till Sverige från Bremen tillsammans med Adalvard. Stenfi mördades i Ödemårdens skog och hans reliker finns i Norrala kyrka.

Som helgon räknas också ett antal personer i kretsen kring heliga Birgitta, såsom hennes döttrar Katarina av Vadstena och Ingeborg som blev nunna i Riseberga kloster och den lärde teologen Mattias av Linköping. Mattias var en av sin tids mest lärde män, och Birgittas förste biktfader. Det var också han som skrev förordet till Birgittas Uppenbarelser.

Petrus Olovsson från Skänninge var birgittinordens första generalkonfessor (= förman för birgittinmunkarna) och Petrus av Alvastra var prior i Alvastra kloster, vars ruiner ännu ses några kilometer söder om Vadstena. Det var denne prior som nedtecknade Birgittas uppenbarelser efter hennes diktamen.

Vi minns också biskoparna Hemming av Åbo och Nils Hermansson av Linköping. De saligförklarades år 1499 av påven, tillsammans med de heliga Brynolf av Skara och Ingrid av Skänninge.

Det finns många fler lokala eller ”folkliga” helgon som vördats i katolsk tid, till exempel den helige Björn från Klockrike, heliga Elin (Helena) av Skövde, kung Erik, Sankt Botvid, Sankt Eskil och David av Munktorp. Till Sveriges skyddshelgon räknar vi också den helige kung Olav av Norge och diakonen Larurentius (Sankt Lars),

Kyrkans bön på denna dag: Fader i himlen, hör de böner som bärs fram av den saliga Gudsmodern Maria, dina heliga martyrer Lars och Erik, den heliga Birgitta och alla dina helgon för Sveriges land och folk. Håll din hand över oss, välsigna och skydda oss i alla faror, och låt ditt rike komma mitt ibland oss.

Källa: Katolska Liturgiska Nämnden

%d bloggare gillar detta: